zondag 25 januari 2009

MASADA (deel 1)




DE BERG MASADA IN ISRAËL. (1)

Zondag 25 januari 2009.





MASADA.



Masada was de laatste plaats waar de oude joden weerstand boden aan de Romeinse overheersers na de verovering van de stad Jeruzalem en de verwoesting van de hun Tempel.
In 66 v.C. brak de eerste opstand uit en overrompelde een groep Zeloten, een radicale minderheid met sterk joods nationaal gevoel, het Romeinse garnizoen wat op Masada was gelegen.








Herodes welke door de Romeinen was aangesteld als heerser over Judea en onder het Joodse volk niet geliefd was bouwde hier op het enorme plateau 440 meter boven de spiegel van de Dode Zee een toevluchtsoord in 36-30 v.C. Of hij er zelf ooit heeft gewoond is niet bekend.





Het complex was voorzien van enorme voorraadschuren geheel uit steen opgetrokken, woningen, ontvangstzalen, badhuizen en watervoorraad reservoirs.
Het geheel werd omringt door een dubbele muur van 1400 meter lengte en voorzien van kazematten.
De muur was 8 meter hoog en 6 meter breed.

(rechts een gedeelte van de muren van de voorraadschuren)








De bouwstenen haalde men uit een steengroeve welke op de berg zelf was gelegen.

Het paleis met de ontvangstzalen ligt op de noordzijde van de berg wat gedaan was vanwege de koelte, daar ze zo ook niet direct in de zon gelegen waren.


(Links resten van de fundamenten van een van de hangende paleizen aan de noordwand van Masada)








Op het noordelijke gedeelte, waar ook de voorraadschuren staan, waren ook luxe badhuizen gebouwd welke zelfs verwarmd konden worden.
Voor de watervoorziening werden gigantische waterreservoirs aangelegd in de rots (cisternes) welke gevuld werden via kunstmatig aangelegde kanaaltjes langs de berghelling welke het schaarse regenwater afvoerden. Water werd dan aangevoerd naar boven in kruiken op pakezels.

(Rechts een oude wateropslagplaats)










Bevoorrading van het enorme complex met haar vaste bewoners ging met pakezels via het 'Slangenpad' zig-zag omhoog langs de bergwand.
Het pad kwam uit bij een toegangspoort welke uiteraard de naam 'Slangenpoort' had.

(Het slangenpad.)










Geen opmerkingen:

Een reactie posten