maandag 6 december 2010

NOSSA SENHORA DA OLIVEIRA - GUIMARÃES.



GUIMARÃES & 

NOSSA SENHORA DA OLIVEIRA. 

PORTUGAL 



GUIMARÃES.

De stad werd gesticht op een oude nederzetting door graaf Vimara Peres, kort daarna vestigde hij, in 868, het eerste graafschap van Portugal. Als eerste hoofdstad van Portugal stond Guimarães aan de wieg van het nieuwe land. In 1095 vestigde graaf Hendrik van Portugal, getrouwd met prinses Teresa van León, in Guimarães het tweede graafschap van Portugal. Op 25 juli 1109 werd Afonso Henriques, de zoon van graaf Hendrik, geboren in Guimarães. In deze stad riep hertog Afonso Nenreques ( Alfons I van Portugal) de Portugese onafhankelijkheid uit van het Koninkrijk León.







Portugal zelf legt de oorsprong van het land op 24 juni 1128 met het winnen van de slag bij São Mamede. Afonso rier zichzelf uit tot de eerste prins van Portugal en in 1139 als eerste koning van Portugal. In 1143 werd Portugal officieel erkend op de conferentie van Zamora. In 1179 werd Afonso I door de paus tot koning uitgeroepen. Na de slag van São Mamede werd de eerste hoofdstad van Portugal Guimarães. Later regeerde de koning vanuit Coimbra.

Het historische centrum van Guimarães werd in 2001 tot Werelderfgoed verklaard door UNESCO.


NOSSA SENHORA DA OLIVEIRA.


De kerk werd gesticht na een restauratie door Afonso Henriques en door Johan I na hun overwinningen bij Aljubarrora en als dank schonk hij een olijfboom aan Onze Lieve Vrouw om de altaarlamp van olie te kunnen voorzien. De toren is van 1515. Voor de kerk staat de Padrão do Salado, een 14e eeuwse gotischeschrijn met in het midden een kruis, als herdenking aan hoe de kerk en het plein hun naam hebben gekregen. De olijfboom ging dood en de koopman Pedro Esteves plaatste er een kruis op, waarna de boom weer ging bloeien. De huidige boom dateert van 1985.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten