vrijdag 24 juni 2011

LEIDSE HOFJES.




LEIDSE HOFJES.






Vaak weggedrukt tussen gevels van woonhuizen of winkels liggen in de straten van de Leidse binnenstad de deuren die toegang geven tot de hofjes.
Vaak is het alleen maar een naam op de deur of op een fraaie stenen omlijsting van de deur, waarvan sommige zelfs versiert met een wapenschild.

De hofjes van Leiden, 35 stuks zijn er nog, zijn de oudste hofjes van Nederland en verkeren allemaal nog in een zeer goede staat.
Vroeger waren het huisjes voor de armen of weduwvrouwen. Welgestelde rijke lieden lieten deze huisjes bouwen om zo hun zielenheil te verkrijgen en zo hun kansen te verhogen om in de hemel te komen. Een soort berouw na de zonde.
Het waren de meest uiteenlopende beroepen die deze 'weldoeners' hadden, van gildemeester tot bierbrouwer.



Het is goed opletten, anders loop je de ingang van zo'n hofje achteloos voorbij. Ga je dan de deur binnen dan kom je terecht in een idyllische oase van rust, waar de tijd lijkt stil gestaan te hebben. Een keurig onderhouden tuin vol bloemen en een waterpomp vormen het binnen erf tussen de huisjes.

Vaak bestond een hofje uit 13 woonruimten, 12 voor het aantal apostelen en één voor de heer Jezus, wat meestal de woning boven de toegangspoort was. In veel hofjes is de ruimte nog herkenbaar waar vroeger twee buiten toiletten waren boven de beerput. De ruimten zijn nu kasten voor het opbergen van tuingereedschap etc. Nu zijn de huisjes allemaal voorzien van moderne sanitaire aansluitingen en elektriciteit. Eén hofje, het Sint Anna Aaalmoeshuishofje, heeft zelfs nog de oude kapel achterin de tuin staan uit 1491.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten