zaterdag 8 oktober 2011

KASTEEL TEN HOVE. GRATHEM.



KASTEEL TEN HOVE.

GRATHEM - LIMBURG.





Reeds in de 15e eeuw bestond reeds een Huis ten Hove. Het tegenwoordige bouwwerk is vroeg in de 17e eeuw opgetrokken en in de 18e eeuw verbouwd.
Het heeft een kleine binnenplaats tussen het vrij hoge poortgebouw en het later gebouwde rechthoekige herenhuis. Het hoofdgebouw van het herenhuis heeft aan de achterzijde een soort vijvergracht die ook de westvleugel en het poortgebouw met hoektorentje omgracht. Oorspronkelijk had het kasteel een dubbele omgrachting.
Het kasteel was vroeger gelegen op de linkeroever van de Uffelse Beek. Deze beek werd in de 20e eeuw gekanaliseerd, waardoor deze nu veel zuidelijker van het kasteel stroomt.



Op de plaats waar nu Ten Hove is gebouwd heeft vroeger een in 1210 een verstevigde burcht gestaan die in 1340 door brand werd verwoest. Het huis heeft vele eigenaars gekend. Het bekendste geslacht is wel de familie Bounams die er leefden als landeigenaren en heerboeren.
Nadat het laatste adellijke geslacht, met negen kinderen, elders gaat wonen in 1922 komt er een einde aan de adellijke bewoning van dit kasteel.


Nadat het kasteel in 1925 te koop kwam te staan heeft het verschillende functies gehad, als opslagplaats voor landbouwproducten, verzorgingstehuis voor bejaarden door nonnen geleid en na het einde van de Tweede Wereldoorlog een tijdje als schooltje. Rond 1961 komt het in handen van een verzekeringsbedrijf die het als vakantieoord voor het personeel gebruikt. Later heeft er weer een horecabedrijf in gezeten. Intussen is het in handen van de oud-directeur van het Historisch Museum van Rotterdam. Duidelijk is aan de gevels te zien dat er in vroegere jaren veel meer ramen in hebben gezeten.


De voorhof met de vroegere gebouwen van de heerboeren is in andere handen gekomen en zeer fraai opgeknapt, waarin nu appartementen zijn gebouwd, zonder afbrak te doen aan het historische uiterlijk van het complex.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten