vrijdag 11 november 2011

TOKAPI PALEIS ISTANBUL. (DEEL 14a)




TOKAPI PALEIS - ISTANBUL.



Daar waar de Bosporus en de Zee van Marmara samenvloeien ligt een heuvelige beboste kaap, een natuurlijk strategisch punt. Op deze locatie stonden eens de Byzantijnse kloosters en regeringsgebouwen.
Sinds de komst van de Osmanen, vormt het er nu liggende Tokapipaleis al 400 jaar de residentie van de regerende sultans en hun harem.
Tussen 1459 en 1465 bouwde Mehmet II kort na de verovering van Constantinopol het Tokapipaleis. Het complex bestaat uit vier grote hoftuinen met hun daarin- en omliggende gebouwen. Het heeft een totale oppervlakte van 700.000 m².
Tot de eerste hof behoort het terrein waar het Archeologische museum, de Rijksmunt en de Haghia Eirene opstaan.
In de tweede hof de toegangspoort van de Gelukzaligheid, ook wel de poort van de 'Witte Eunuchen' genoemd, de toegang tot de harem en de Divan.
De derde hof bevat de troonzaal en de bibliotheek en andere gebouwen.
De vierde hof het medicinale paviljoen, het besnijdenis paviljoen en het Bagdad paviljoen.

Het paleis diende aanvankelijk als regeringszetel en huisvestte ook een school ven ambtenaren en legerofficieren. In de 18e eeuw werd het bestuur verplaatst en in 1853 verliet de toenmalige sultan het paleis. In 1924 werd het paleis opengesteld als museum voor het publiek en kan men de schatten, de pracht en praal uit de Osmaanse periode bezichtigen. (fotograferen en filmen is er en strengste verboden.)

Vlak voor de ingang van het Tokapipaleis terrein staat het zeer fraai bewerkte fontein van Ahmet III. Het dateert uit 1729 en het heeft een sierlijke Turkse rococostijl en vijf koepels, mibrab-vormige nissen en fraaie bloemmotieven.


De naam fonteinen is misplaatst, daar ze geen water spuiten, maar openbare bronnen zijn met aan de buitenmuren kranen boven bewerkte marmeren bassins. Voor de ramen zitten vaak sierlijk bewerkte roosters.





Links van de ingang van het Tokapi complex bevinden zich diverse graftombes van de toen heersende sultans. Ze zijn allemaal voorzien van een ingang met een fraaie koepel en kunstig tegelwerk naast de toegangsdeuren.

Via een zeer mooi bewerkte ingang betreden we het park voor het Tokapipaleis, de poort van de ' Vrede'.



In dit park, staat de Hagia Eirene. Het is een kerk uit de 6e eeuw en het is het tenminste derde gebouw op dit naar men denkt oudste christelijke complex van Istanbul.


Vreemd genoeg werd deze kerk nooit omgebouwd tot een moskee, zoals met de Hagia Sophia is gedaan. Rond 14553 maakte het lange tijd deel uit van het Tokapicomplex als arsenaal.


Via een fort uitziende poort, de ' Begroetingspoort', betreedt men het terrein van het Tokapi paleis. Hier kan men in een aan een schakeling van ruimtes de kunstschatten uit de Osmaanse periode bekijken. De kunstschatten staan in verlichte nissen in de wanden tentoongesteld. Het is dan ook een toestand van voetje voor voetje voort schuifelen van nis naar nis en zaal naar zaal. Het geheel had wat ruim er en lichter uitgestald moeten zijn om het geheel te bezichtigen.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten