woensdag 26 februari 2014

HERODES I DE GROTE. 'DE KONING DER JODEN' (DEEL 1-B)

'HERODES ARCHITECT VAN PALESTINA'.  (DEEL 2)

DE STAD CAESAREA.


                             ( Een tekening hoe de stad er oorspronkelijk moet hebben uitgezien.)

Herodes liet aan de kust van de Middellandse Zee de stad Caesarea bouwen in volledige Romeinse architectuur. De havenstad werd in de vierde eeuw v.Chr. gesticht door de Feniciërs. Later ging het deel uitmaken van het rijk van Alaxander de Grote. De reden is waarschijnlijk omdat aan de noordelijke kust van Judea geen natuurlijk diepzee haven lag. Ten tweede omdat het klimaat aan de kust aantrekkelijker was dan die in het binnenland waar de hoofdstad Jeruzalem ligt.
De stad werd enorm uitgebreid en verfraaid. De bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 22 en 10 v.Chr.
Hij gaf de stad de naam Caesarea ter ere van keizer Caesar Augustus.
De stad kreeg een theater, een renbaan (hippodroom) en verschillende Romeinse tempels en was net als de haven ommuurd.


Om de stad van water te voorzien werd er een enorm lang aquaduct gebouwd om water vanuit het Karmelgebergte van Judea naar de kust te laten stromen.
Op een landtong liet Herodes zijn zomerpaleis bouwen dat aan drie zijden van een zuilengalerij was voorzien.  Een ruime binnenplaats voorzien van fraai mozaïek keek men uit op een zwembad wat via kanaaltjes werd voorzien van zoet water. Het paleis was verder voorzien van kunstig versierde plafonds en een badhuis met warm- en koud water.


( Op deze luchtopname zijn duidelijk het theater, de landtong van het paleis, de renbaan en de vorm van de oude haven te herkennen.)

In de ommuurde haven moet plaats geweest zijn voor 60 schepen in die tijd en moeten de twee torens aan de ingang van de haven zelfs een lichtbaken van vuur hebben gehad. De stad was in feite een vrijwel onneembare vesting gebouwd met daarin nogmaals een paleis als een vesting.

DE TWEEDE JOODSE TEMPEL.


                   ( Een tekening hoe eens de tweede Joodse Tempel er zou hebben uitgezien.)

Herodes was zich er zeer van bewust dat hij niet geliefd was bij de Joodse bevolking. Om aan populariteit te winnen liet hij begin maken met de wederopbouw en renovatie van de verwoeste eerste Joodse tempel.
Hij riep hier de hulp in van duizend priesters en hun medewerkers.
Het heiligdom gelegen op de Tempelberg werd voorzien van gepolijste witte kalksteen en gouden versieringen schitterden in het zonlicht.
Men begon met de bouw in in 19 v.Chr en deze duurde tot 9 v. Chr. maar toen was Herodes reeds overleden.



                                 ( Een maquette van hoe de tempel er moet hebben uitgezien.)

Ondanks de wederopbouw van de tempel bleef Herodes gehaat door de Joden en wel zo erg dat hij zich zelf nergens veilig voelde Hij wantrouwde een ieder die maar enigszins een gevaar voor hem kon zijn en hoede zich voor iedere vorm van een staatsgreep. Zo liet hij 45 leden van de joodse Hoge Raad vermoorden die hem kwalijk namen dat hij de Romeinse adelaar boven de ingang van de tempel had laten aanbrengen.
Voor de joden een symbool van overheersing en vernedering, maar ook als godslastering omdat in de Tien Geboden het maken van een afbeelding van mens of dier verboden was.
Herodes kreeg zoveel last van paranoia dat hij zelfs het merendeel van zijn familie liet ombrengen waaronder drie van zijn zoons. Toen keizer Augustus dit hoorde, sprak hij volgens de overlevering: "Je kunt beter Herodes varken zijn, dan zijn zoon". Herodes trok zich terug op de berg Masada waar zijn winterpaleis was gebouwd.



In 70 n.Chr. werd de tempel volledig verwoest door keizer Titus. Na de opkomst van de Arabische overheersing werd op de zelfde plaats op de tempelberg de Al-Aqsamoskee gebouwd.
Het enige wat nog rest van de tempel is de Westelijke Muur wat nu voor de joden de 'Klaagmuur'  is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten