maandag 17 maart 2014

VLAGGEN EN WAPENS VAN NEDERLANDSE PROVINCIES. (GELDERLAND.)

PROVINCIE GELDERLAND.

De provincie Gelderland is de grootste provincie van Nederland en wordt begrensd in het noorden aan de provincie Overijssel, in het oosten aan Duitsland, in het zuiden aan de provincie Noord-Brabant en in het westen aan de provincie Utrecht en Flevoland.
De totale oppervlakte van de provincie is 5023 km². De hoofdstad van de provincie is Arnhem. Door de rivier de Rijn wordt de provincie verdeeld in drie hoofdgebieden; Veluwe, Graafschap of Achterhoek en rivierkleigebied tussen Maas, Waal en Rijn.



De drie kleuren in de vlag, welke drie gelijke horizontale banen heeft, blauw, (goud) geel en zwart
zijn afgeleid van het wapen van Gelderland.
De vlag werd op 15 april 1953 goedgekeurd door de Provinciale Staten.
In de periode, de eerste 15 jaar na de WO II, toen de provincies een eigen vlag gingen kiezen, in 1953 koos de provincie Gelderland voor de kleuren van de huidige vlag met op de gele middenbaan de afbeelding van een 'hertogskroon'. Dit moest de verbintenis met het hertogdom Gelre symboliseren, waaraan de provincie haar naam had te danken. De Hoge Raad van Adel was tegen de opname van het symbool op de driekleur.


GELDERLAND OF HET LAND VAN GELRE.



                                                 ( Wapen van de provincie Gelderland.)

Het wapen van de provincie Gelderland is een gedeeld wapen. Op de rechterhelft staat de klimmende Gelderese leeuw en op de linkerhelft de klimmende Gulikse leeuw.
Deze beide leeuwen verwijzen naar de ontstaan geschiedenis van de provincie onder het bewind van de graven- en hertogen van Gelre en Gulik welke ook het bestuur hadden over Limburg in die tijd.
Het wapen wordt als volgt beschreven:  Links een op een azuur veld een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een gouden kroon en een rode tong en nagels. Rechts een zwarte leeuw op een goud veld met een rode tong en nagels.
Het schild gekroond met een hertogelijke kroon van goud met een rode voering en hermelijnen omslagen. 
Het schild wordt aan beide zijden gedragen door en gouden leeuw met rode tong en nagels  staande op een groene sierlijke grond.



In de periode (1131 - 1799) dat het land bestuurd werd door de graven en hertogen van Gelre-Gulik heeft het wapen vele veranderingen ondergaan, van een wit schild met drie blauwe banen in het midden met daarboven het kruis van Lotharingen,
een geel schild met drie ronde bollen (twee en een) en evenzo een schild met drie mispelbloemen,



waarna een blauw schild met gouden leeuw en elf verticale blokjes in goud, een blauw schild met een gouden dubbelstaartige leeuw, een schild met vier vlakken waarvan twee in het blauw met een dubbelstaartiuge leeuw met kroon,




 en twee in het goud met een zwarte leeuw, een gedeeld schild in blauw en goud met in ieder vlak een naar links gaande leeuw in goud en zwart en een gedeeld schild in blauw en goud met twee naar elkaar staande leeuwen in goud en zwart.

Gedurende de Republiek der Nederlanden (1588-1795) werd ook de rode leeuw op een zilver veld van Zutphen in het wapen opgenomen. Meestal werd dan het gedeelde wapen van Gel;re-Gulik met het wapen van Zutphen ernaast afgebeeld. Bij de oprichting van de huidige provincie Gelderland in 1814 werden aan weerszijden nog twee gouden leeuwen toegevoegd en bovenop de hertogskroon. Dit wapen werd dat zelfde jaar geregistreerd in het wapenregister van de Hoge Raad van Adel. Het wapen werd op 10 oktober 1935 bij Koninklijk Besluit bevestigd



Geen opmerkingen:

Een reactie posten