maandag 12 oktober 2015

AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 11- SLOT)

AFRIKA HET ZWARTE 

WERELDDEEL. (11)




DE NIET-ONAFHANKELIJKE LANDEN VAN AFRIKA.

Er zijn vijf kleine eilandjes gelegen ten noorden van Madagaskar gelegen in de Straat van Mozambique, welke Frans gebied zijn.
Ze hebben allemaal de zelfde vlag.

BASSAS DA INDIA.

Bassas da India is een onbewoond atol van 0,2 km². Het centrum van de atol wordt gevormd door een vulkanische rots die alleen bij eb boven water komt. De atol word omringt door riffen. De ontdekker ervan is de Portugees Consuales. Op 31 oktober 1897 eiste Frankrijk de atol op en deze wordt heden beheerd door een gezant van de republiek die op het eiland Réunion verblijft.

EUROPA.

Het eiland Europa is een tropisch eiland met een oppervlakte van 28 km² en ligt in de Straat van Mozembique. Het is sinds 1897 in het bezit van Frankrijk en wordt bestuurd vanuit Réunion.
Het eiland heeft geen haven en is vrijwel onbewoond op 15 Franse militairen na, welke er zijn voor het meteorologisch station wat er is. het eiland heeft een korte ongeasfalteerde landingsbaan.





GLORIEUZEN.

Het is een eilanden groep in de Indische oceaan ten noorden van het eiland Madagaskar en ten oosten van de Comoren. Het hoofdeiland is 5 km² groot. Sinds 1973 is eer een militair garnizoen gelegen van het Franse Vreemdelingenlegioen. Zij verzorgen er het weerstation Er is een klein vliegveld.
De eilanden vormen te samen een natuurreservaat.

JUAN DE NOVA.

Juan de Nova is een eilandje in de straat van Mozambique. Het eilandje behoort staatkundig bij de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan. Het wordt beheert vanuit het eiland Réunion.
Op het eiland ligt een weerstation en de bewoners zijn een garnizoen militairen.
Het is een beschermd natuurgebied en is omringt door een koraal rif. 
Het dankt haar naam aan haar ontdekker; de Portugees João da Nova.

TROMELIN.

Tromelin is een onbewoond eiland met een oppervlakte van 1 km². het ligt ongeveer 350 kilometer te oosten van Madagaskar. De Fransen ontdekten het eilandje in 1722 en in 1814 kwam het onder gezak van Réunion. Op het eilandje bevindt zich een belangrijk meteorologisch station. Het heeft geen haven en alleen een onverharde start- en landingsbaan.
Het dankt haar naam aan de ranse ontdekkingsreiziger Jacques Marie de Tromelin in 1776.


RÉUNION.

Het is een eiland ten oosten van Afrika en het eiland Madagaskar in de Indische Oceaan. Het is een overzees Departement van Frankrijk. De oude naam van het eiland was Île Bourbon.
In 1513 werd het eiland ontdekt door de Portugezen.
Het heeft een oppervlakte van 2.513 km² waarvan 0,3% water.
De hoofdstad is Saint-Denis en de voertaal is Frans.
In de 17e eeuw ontstond de groei van de bevolking wat een ware mix was van Fransen, Afrikanen, Chinezen, Maleiërs en Indiërs
De bevolking is zodoende voor 86% katholiek, en overige hindoe en Chinese volksreligie. Door de verschillende bevolkingsgroepen worden er ook verschillende talen gesproken naast de voertaal het Frans. De veruit overheersende tweede taal is het Réunions Creools en verder in mindere mate; Tamil, Hakka, Kantonees en Manderijn (beide laatste zijn Chinees).
Tot de opening van het Suezkanaal was het eiland een belangrijke tussen stop voor de zeilschepen naar het Verre Oosten. Het is heden een welvarend land en leeft groten deels van het toerisme.
Daar het eiland Frans gebied is maakt het ook deel uit van de Europese Unie.

DE VLAG VAN RÉUNION.


Daar het land een Frans departement is, is de vlag ook de Franse driekleur.






WAPEN VAN RÉUNION.

 Het wapen van het eiland Réunion is in vier vakken verdeeld met door op in het midden een wapenschild met de Franse vlag en de letters RF in het geel wat staat voor Republiek Frankrijk.
In het linker bovenvlak de drie hoogste bergen van het eiland; in het rechter bovenvlak een zeilschip met de Franse driekleur voorstellende het belang van het eiland voor de opening van het Suezkanaal
In de onderste twee vakken op het blauw de Franse lelie en op het en de bij welke door het Franse hof en Napoleon werden gevoerd.





MAYOTTE.

Mayotte is ook een Frans Departement en is gelegen tussen Madagaskar en Mozambique.
Het voert de Franse driekleur.
Het eiland heeft een oppervlakte van 374 km² en de hoofdstad is Mamoudzou.
Bij Mayotte behoren de kleinere eilandjes; Petite-Terre, Chissioi Mtsamboro en Chissioi Mbouzi.
OP het eiland ligt de 660 meter hoge uitgedoofde vulkaan Mont Bénara.
Het eiland werd in 16e eeuw door de Portugees Diego Ribeiro ontdekt. In 1831 werd het eiland door Madagaskar veroverd en in 1841 verkocht Madagaskar het eiland aan de Fransen. 
Rondom het eiland liggen veel koraalriffen.

WAPEN VAN MAYOTTE.

Het wapen van Mayotte heeft in een schild met witte achtergrond een blauw vlak met gegolfde randen met daarin een wassende maan, in het onderste rode vlak staan twee stervormige bloemen.
Naast het schild los ervan twee zeepaardjes en onder het schild een lint met de tekst Ra Hachiri. (Hiervan de betekenis niet kunnen vinden).



CANARISCHE EILANDEN.

Het is een eilanden groep in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara.
Ze vormen een van de 17 autonome regio's van Spanje.
Ze hebben twee hoofdsteden; Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.
De oppervlakte is 7.447 km² en de voertaal is Spaans. De bevolking is overwegend katholiek.
De naam komt uit het Latijn en werd in principe alleen aan het eiland Gran Canaria gegeven. Canariae Insulae wat het "eiland van de honden" betekend. Over de honden heerst nogal wat verschil van mening of het om echte honden gaat of om zeehonden. De connectie met de honden is terug te vinden in het wapen van het eiland.
D eilanden zijn van vulkanische oorsprong en werden ontdekt door de Fransman Jean de Béthencourt en veroverde deze in opdracht van de Kroon van Castillië. De bevolking de Guanchen bleven strijd leveren tegen de overheerser en pas in 1483 werden de eilanden volledig Spaans.
De eilanden waren een belangrijke tussenstop voor de ontdekkingsschepen van Spanje en Portugal naar de 'Nieuwe Wereld'. Zelfs Columbus had een huis in Las Palmas.

VLAG VAN DE CANARISCHE EILANDEN.

 De vlag heeft drie verticale banen in de kleuren; wit - lichtblauw - geel. In de civiele vlag staat geen wapen in de blauwe baan.
De kleuren zijn afgeleid van de steden Santa Cruz de Tenerife ( blauw en wit) en Las Palmas de Canaria (geel).






WAPEN VAN DE CANARISCHE EILANDEN.

In het blauwe wapenschild voorstellende de Atlantische Oceaan staan zeven zilveren driehoekjes welke de zeven eilanden van de groep voorstellen.
Boven het schild de koninklijke kroon van Spanje met daarboven een grijslint met de tekst Oceano ("De Oceaan").
Het schild wordt gedragen door twee honden, waar volgens overleveringen de eilanden hun naam aan danken.



CEUTA.

Ceuta is een enclave van Spanje in Noord-Afrika grenzend aan Marokko, de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee.
Voorheen viel de stad onder het bestuur van de Spaanse provincie Cádiz, sinds 1995 is het een autonoom stadsgewest binnen het Spaanse Koninkrijk.
Marokko beschouwd het als bezet grondgebied.
het gebied heeft een oppervlakte van 19 km² en de hoofdstad is Ceuta. De voertaal is Spaans.


Het wapen van Ceuta  vertoont gelijkenis met het wapen van de Portugese koning Hendrik (1394-1460). Bekend staand onder de naam Hendrik de Zeevaarder. 


VLAG VAN CEUTA.

 De vlag van Ceuta heeft het patroon van acht driehoeken in wit en zwart. Het zijn de kleuren van de Dominicanenorde die er in het verleden een klooster stichten.
Midden in de vlag het wapen van Spanje.
De vlag heeft overeenkomsten met de vlag en het wapen van Lissabon, heet geen verwijst naar de verovering van de stad door de Portugezen in 1415.

MADEIRA.

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan ten noorden van de Canarische eilanden en ruim 1000 km ten westen van de Portugese kust.
Het eiland heeft een oppervlakte van 797 km² en de hoofdstad is Funchai. De voertaal is Portugees en het merendeel van de bevolking is katholiek.
Samen met het eiland Porto Santo en de zuidelijker gelegen Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira.
De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en het klimaat is mild en daardoor een geliefd gebied voor vakantiegangers die er meestal lange wandelingen maken in de rijke groene natuur van de eilanden

VLAG VAN MADEIRA.

De vlag bestaat uit drie gelijke verticale banen; blauw, geel en blauw met in het midden van de gele baan het kruis van de Orde van Christus.
De blauwe banen symboliseren de Oceaan waarin de eilanden zijn gelegen. De gele baan het gunstige klimaat dat voor de welvaart heeft gezorgd.
Het kruis herinnert aan de twee kapiteins van prins Hendrik (de Zeevaarder), die lid waren van de Orde van Christus.
Zij stranden in 1419 in een zware storm op een Madeirees eiland, dat zij uit dank voor hun overleven Porto Santo ("Veilige Haven") noemden.
De vlag werd officieel aangenomen op 28 juli 1978, ruim vier jaar na de Anjerrevolutie in Portugal die er toe leidde dat Madeira autonomie verkreeg. De eilanden kennen geen eigen wapenembleem.

MELILLA.

Melilla is een Spaanse enclave aan de Middellandse Zee in Noord-Afrika vlak bij de Marokaanse stad Nador, zo'n 300 kilometer van Ceuta verwijderd.
De enclave heeft een oppervlakte van 13 km² en de hoofdstad is Melilla. De voertaal is Spaans.
De naam komt uit het Berbers, melil, wat wit of witte betekend.
De economie draait vooral op de visserij en de daarbij horende industrie. Het is geliefd bij het duiktoerisme.
De oude stad is omgeven door muren uit de 16e eeuw en werd in 1497 veroverd door de Spanjaard Don Pedro de Estopinãn voor het huis van Medina Sofia en het ligt op de oude Fenisische handelsnederzetting Rusadir.
Melilla is sinds 1863 een vrijhaven. 

VLAG VAN MELILLA.

De vlag van Melilla bestaat uit een lichtblauwe achtergrond met in het midden het wapen van Melilla.

WAPEN VAN MELILLA.

Boven op het wapenschild staat de Spaanse koningskroon met daarin een kasteeltoren met een mannetje. Geheel boven het motto van de enclave in het Latijn.
Het wapen zelf heeft een rand met witte en rode vakjes waarop in de witte vakjes een rode leeuw en in de rode vakjes een gele burcht. (vermoedelijk de oude stad). In het blauwe vlak twee ketels met met zeven slangen.
Naast het wapen aan iedere zijde een oude zuil met een lint en Latijnse tekst.
Het wapen rust op de rug van een groene draak die zijn kop omhoog steekt.




GEBIEDEN MET EEN BETWISTE STATUS.

SOMAILAND.

Het land wordt officieel geclaimd als republiek Somaliland.
het is in feite een onafhankelijk land op het territorium van Somalië en volgt de grenzen van het vroegere Brits-Somaliland.
Het land ligt aan de Golf van Aden en heeft een oppervlakte van 137.600 km² met de hoofdstad Hargeisa.
 De bevolking is overwegend soennitisch moslim.
De voormalige Britse kolonie Brits-Somaliland ging in 1960 na een referendum samen met Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.
Na een onafhankelijkheidsstrijd van de Somali National Movement verklaarde Somaliland zich in 1991 onafhankelijk na de val van het regime in Somalië. Somaliland heeft zich stabiel, vredig en democratisch weten te ontwikkelen.
Hoewel het land sinds 1991 in feite onafhankelijk is, wordt het door geen enkel land officieel erkend.

VLAG VAN SOMALILAND.

De huidige vlag werd aangenomen op 14 oktober 1996.
Ze is net als het nationale wapen, een van de officiële symbolen van Somaliland, in feite een vrij gebied in Somalië
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren: groen, wit en rood. In de groene baan staat de islamitische geloofsbelijdenis, hetzelfde als in de vlag van Saoedi-Arabië. De zwarte vijfpuntige ster in de witte baan staat voor de vijf gebieden waar Somaliërs leven. Het rood voor de vrijheidsstrijd.


WAPEN VAN SOMALILAND.

Het is een embleem; een gele cirkel met in het midden de adelaar. daarboven de balans en er onder twee handen die elkaar schudden.
Het symboliseert het samengaan van  Brits- en Italiaans Somaliland.  De balans staat voor gerechtigheid en de adelaar voor kracht. Om de afbeeldingen twee groene takken.
Boven in het embleem de tekst in het Arabische; vertaald "Daar is geen god behalve Allah. Mohammed is zijn boodschapper".





WESTELIJKE SAHARA.

 De Westelijke Sahara is een gebied in Noord-Afrika met als buurlanden Marokko, Algerije en Mauritanië. In het weten grenst het gebied aan de Atlantische Oceaan.
Het is een gebied met een oppervlakte van 266.000 km² en wordt geclaimd door Marokko en de ADRS ( "Arabische Democratische Republiek Sahara").
In het gebied blijven onderlinge nomaden stammen elkaar bestrijden welke ook weer strijden tegen Marokko onder welk bestuur het gebied weer valt.
De Westelijke Sahara is rijk aan fosfaat mijnen en rijke visgronden die beide in handen van Marokko zijn.
In 2006 zijn onderhandelingen begonnen om het gebied vrije autonomie te verlenen.

VLAG VAN DE WESTELIJKE SAHARA.

De vlag van de Arabische Democratische Republiek Sahara werd op 27 februari 1976 aangenomen door het Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging, als de officiële vlag. 
Hier staat de achterzijde van de vlag afgebeeld.
De vlag heeft drie horizontale banen; zwart, wit en rood.
Aan de hijszijde staat een rode driehoek en in het midden van de witte baan aan de andere zijde een rode halve maan en ster.
De vlag heeft de Pan-Arabische kleuren. De halve maan en ster zij islamitische symbolen.

Het zwart staat voor de dood, het wit voor vrede en het groen voor het leven.
De beide zijden verschillen door het ontbreken van de symbolen.

(De achterzijde van de vlag, zie boven, is gelijk aan de vlag van de Palestijnse Autoriteit, wat toeval is).

De westelijke Sahara kent geen wapen- of embleem.


                                                                             EINDE.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten