vrijdag 9 oktober 2015

AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 8)

AFRIKA HET ZWARTE

WERELDDEEL. (8)




RWANDA.

Rwanda is een land in Centraal-Afrika en grenst aan de landen Congo-Kinsasa, Tazania, Oeganda en Burundi.
Het land is een presidentiële Republiek met als hoofdstad Kigali.
Het land heeft een oppervlakte van 26.338 km² waarvan 5,3% water.
De geloofsovertuiging in het land is 57% katholiek, 37% protestant en 5% islam.
Het land maakte in de 19e eeuw deel uit van de Duitse kolonie Duits-Oost-Afrika. Gedurende de WO-I werd het door Belgische troepen ingenomen. In 1947 werd het een trust gebied van de VN onder Belgisch bestuur.
Rwanda werd op 1 juli 1962, als toenmalig onderdeel van Rwanda-Urundi, onafhankelijk van België.
Het land staat bekend om zijn genocide tussen de etnische groepen Hutu, Tutsi en Twa.
Het land ligt slechts enige graden beneden de evenaar en heeft een rijke groene cultuur daar het rijk is aan rivieren.


VLAG VAN RWANDA.

De huidige vlag van het land is in gebruik sinds 25 oktober 2001.
het is een driekleur waarvan de bovenste de zelfde breedte heeft als de twee onderste. De kleuren zijn van boven naar beneden lichtblauw - geel - groen. Rechts boven in het blauwe deel een gele zon.
Het blauw staat voor hoop, geluk en vrede; het geel staat voor de noodzaak van economische groei en het groen staat voor de toekomstige voorspoed.
De zon symboliseert de verlichting die eenheid zal brengen.

WAPEN VAN RWANDA.

Het wapen is samen met het volkslied op 1 januari 2002 ingevoerd.
In het midden van het cirkel van het wapen staat centraal een korf met links een tak van de sorgo (een grassoort ook wel kafferkoren genaamd) en rechts een koffie tak met bonen. Boven in het midden staat de zon afgebeeld met daarboven een geel lint met de Kinyarwandase tekst: Republiek Rwanda.
Aan beide zijden van de afbeeldingen in het midden staat een schild.
De korf rust op een lichtblauw met donkerblauwe binnen cirkel wat voor de economische vooruitgang staat op technisch gebied. De groene rand om de cirkel vormt onderin een platte knoop met daaronder een geel lint met de tekst: Ubumwe, Umurimo, Gukunda, Igihugu ("Eenheid, Arbeid, Patriottisme).

SAO TOMÉ - PRINCIPE.

Officieel de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe.
Het is een land voor de westkust van Afrika gelegen in de Golf van Guinee in de Atlantische Oceaan.
Het land bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Sao Tomé het grootste is, waarna Principe volgt en verder enkele amper bewoonde eilandjes.
Het land heeft een oppervlakte van 964 km² waarvan 0% aan water.
De hoofdstad is Sao Tomé en de voertaal is Portugees.
De eilanden zijn vulkanische en zodoende bergachtig met een zeer weelderige planten groei.
De belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw; kokosnoten, koffie, cacao en palmolie.
De bevolking bestaat uit mulatten, wat een mengeling is van het Afrikaanse ras met het Portugese.
Van de bevolking is 70,3% katholiek en verder inlandse geloven.
Tussen 1469 en 1471 landen hier voor het eerst de Portugezen die een handelspost bouwden op het eiland en vernoemden het eiland naar de apostel Tomas.
Daar de eilanden zo goed als onbewoond waren besloten de Portugezen  einde 15e eeuw ruim 2000 snel rooms gedoopte Joodse kinderen naar de eilanden over te brengen. De meesten zouden bezwijken aan tropische ziekten en slecht 60 overleefden het.
In de 17e eeuw was het een doorvoerhaven voor slaven uit Afrika. In 1975 werd het gebied onafhankelijk van Portugal.  

VLAG VAN SAO TOMÉ - PRINCIPE.

De vlag van de eilanden groep werd aan genomen op 5 november 1975. De vlag is gebaseerd op de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging MLSTP.
De vlag heeft de Pan-Afrikaanse kleuren: groen - geel - groen met links een rode driehoek. In de gele baan twee zwarte sterren.
Het groen staat voor de vegetatie van het land, geel voor het product de cacao en rood voor het bloed dat vloeide voor de onafhankelijkheid. De twee zwarten sterren zijn de twee grootste eilanden Sao Tomé en Principe.


WAPEN VAN SAO TOMÉ - PRINCIPE.

Het huidige wapen werd aangenomen op 12 juli 1975 en is het officiële symboliek van de eilanden.
Voor die tijd kende de eilandengroep nog drie verschillende wapens.
Het wapen schild met een gele achtergrond vertoont een palmolie-boom. Boven op het wapen een groen-gele wrong met een blauwe ster die vermoedelijk de lucht en de zee symboliseert.
Daarboven een geel lint met de officiële naam van het land: "República de São Tomé e Principe".
Het schild wordt gedragen door links een valk en rechts een duif.
Beide vogel hebben in hun poot een geel lint met het nationale motto: "Unidade, Disciplina, Trabalho". ( "Eenheid, Discipline, Arbeid").

SENEGAL.

Senegal is een voormalige Franse kolonie. Het grenst aan de Atlantische Oceaan  en aan de buurlanden; Mali, Guinea, Guinee-Bissau, Gambia en Maritanië.
De rivier de Sénégal is de natuurlijke grens tussen Senegal en Mauritanië.
Het land heeft een oppervlakte van 196.712 km² waarvan 5% aan water. De hoofdstad is Dakar en de voertaal is Frans.
Van de bevolking is 94% islam en 5% christen.
Vanaf de 15e eeuw concurreerden de Portugezen, de Nederlander en de Engelsen om handel in het gebied van huidig Senegal.
De eerste Franse handelspost werd in 1624 gesticht en in 1854 werd het een Franse kolonie welke in 1890 Frans-Soedan werd genoemd. het noordelijke deel van het land is gelegen in de Sahel.
Het land werd officieel op 20 augustus 1960 onafhankelijk.


VLAG VAN SENEGAL.

De vlag is gebaseerd op de vlag van de Mali-federatie.
Deze vlag bestond uit de zelfde Pan-Afrikaanse kleuren, maar had in plaats van een groene ster een zwart kanaga-symbool in het gele vlak.
De vlag van Senegal werd aangenomen op 20 augustus 1960.




WAPEN VAN SENEGAL.

Het wapen van Senegal werd vastgesteld in 1965 en bestaat uit twee staatszegels.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld en heeft de kleuren rood en geel. In het rode deel staat op zijn achterpoten een goud kleurige leeuw. In het gele deel de baobab-boom in zijn eigen kleuren en daaronder een groene golf.
Boven het schild een vijfpuntige groene ster en er onder hangt een medaille. het schild is omgeven door twee zilveren palmtakken.
Over de palmtakken hangt een wit lint met de tekst; Un Peuple - Un But - Une Foi. ("een volk - een doel - een geloof").
De Leeuw is het symbool voor de etnische meerderheid in het land, maar was ook het teken van de Senegalese koning en stond voor moed en gerechtigheid. De boom is een typische boom van het land en staat voor de flora van het land. De groene golf onder de boom moet de rivier de Sénégal voorstellen.


SEYCHELLEN.

Officieel de Republiek der Seychellen. het is een eilanden groep ten noorden van Madagaskar voor de oostkust van Afrika in de Indische Oceaan.
De groep bestaat uit meer dan 115 eilanden en slecht een derde deel is er maar van bewoond. Het is een Gemenebest na Naties.
De oppervlakte is 457 km² waarvan 0% aan water. De hoofdstad is Victoria. De voertaal is Engels, Frans, Seychels Creools.
Van de bevolking is 87% katholiek en 9% protestant.
De bevolking leeft hoofdzakelijk van het toerisme. Niet alleen vanwege de spierwitte stranden met hun enorme granieten afgeronde rotsblokken, maar ook vanwege de prachtige flora en fauna.
Op de eilanden groeit als enigste de vrouwelijke kokosnoot.
De eerste bewoners waren vermoedelijk de Austronesiërs afkomstig van Borneo tussen 200 en 300 na.chr. Arabische zeelieden kenden de eilanden reeds maar hebben zich er nooit gevestigd De Seychellen werden in 1501 door de Portugees Vasco da Gama ontdekt. Tussen 1756 en 1794 stonden de eilanden onder Frans bestuur. In 1794 kwamen de eilanden onder Brits bestuur en in 1903 verkregen de Seychellen de status van Britse Kroonkolonie.
Op 29 juni 1976 werden de eilanden onafhankelijk van het Britse Gemenebest. 

VLAG VAN DE SEYCHELLEN.

De vlag werd aangenomen op 18 juni 1996. Het is een strepen combinatie vanuit de linker onder hoek en moet een dynamisch land dat klaar is voor de toekomst symboliseren. 
Het blauw staat voor de lucht en de zee; het geel voor het licht en de zon; het rood voor het bloed van het volk; het wit voor sociale gerechtigheid en het groen voor de natuur en de landbouw.

WAPEN VAN DE SEYCHELLEN.

Het wapen schild in het midden is omgeven door diverse elementen.
Op het schild op een groene ondergrond staat een schildpad, de Dipsochelys. Op het zelfde stuk land staat een palmboom afgebeeld van de soort coco de mer, die allen op de Seychellen voorkomt (vrouwelijke kokosnoot).
Achter de palmboom is de zee te zien met twee eilanden en een zeilschip.
Boven het schild staat een zilveren helm afgebeeld en blauw witte golven waarboven  de witte stern vliegt, een vogel die veel op de eilanden voorkomt.
De schilhouder zijn aan beide zijden een Pacifische zeilvis.

Onder het schild een lint met de Latijnse tekst: Finis Coronat Opus ("de kroon op het werk"). 

SIERRA LEONE.

Officieel de Republiek Sierra Leone. Het land is gelegen aan de westkust van Afrika grenzend aan de Atlantische Oceaan, Guinea en Liberia.
Het land heeft een oppervlakte van 72,300 km² waarvan 0,2% water. De hoofdstad is Freetown. De voertaal is Engels.
De bevolking van het land is voor 60% islam, 39% christen en 10% animisme.
Het waren de Portugezen die zich hier in 1461 vestigden en het land de naam gaven Serra Leãno (Leeuwenberg).
 Vanuit het land werden duizenden slaven naar |de Verenigde Staten afgevoerd tussen 1670 en 1807.
In 1787 werd er een nederzetting gebouwd door teruggekeerde slaven die ook in 1792 de hoofdstad Freetown bouwden. Uiteindelijk verkreeg het land op 27 april 1961 haar onafhankelijkheid van het Britse Gemene Best.

VLAG VAN SIERRA LEONE.

De vlag van Sierra Leone werd op 27 april 1961 officieel aangenomen. Het is een horizontale driekleur; groen - wit - blauw.
het groen staat voor de natuur, landbouw, bergen en de natuurlijke grondstoffen. het blauw voor hoop dat de natuurlijke haven van Freetown mee zal helpen aan vrede op de wereld.
Het wit staat voor gerechtigheid en eenheid.



WAPEN VAN SIERRA LEONE.

Het wapen van Sierra Leone werd op 1 december 1960 verleend door de Britse vorstin Elizabeth II.
Het schild bestaat uit drie gedeelten. het bovenste gedeelte, het wapenhoofd, is wit met daarop drie rood-zwarte fakkels. Daaronder een groen vlak aan de bovenzijde gekarteld met daarop een gouden leeuw. In het onderste deel zijn twee blauwe golven afgebeeld.
Het schild wordt gedragen door twee op hun achterpoten staande leeuwen en tussen de leeuwen en het schild staan een palmboom.
Het geheel staat op een groe ondergrond met daarop een wit lint met de tekst: Unity, Freedom, Justice ("Eenheid, Vrijheid, Gerechtigheid).
De gouden leeuw in het schild verwijst naar de naam van het land, letterlijk Leeuwengebergte en tevens naar de Britse leeuw. De blauwe golven verbeelden de zee en de fakkels staan voor vrijheid.

SOMALIË.

Officieel de Federale Republiek Somalië. het land grenst aan Djibouti, Ethiopië, Kenia. de Golf van Aden en de Indische Oceaan.
Het wordt ook wel de Hoorn van Afrika genoemd.
 Het land heeft een oppervlakte van 637.657 km² waarvan 1,6% water. De hoofdstad is Mogadishu.
De bevolking is voor bijna 100% moslim.
Het land was in de pre-historie reeds bewoond en de oude-Egyptenaren dreven er handel mee en noemde het land van Poent. Voor de opkomst van de Islam in de 7e eeuw had Somalië een Christelijk-Joods cultuur.
Tijdens de wedloop om Afrika te overheersen verzetten de Somaliërs zich heftig tegen de Britten, Italianen, Fransen en Ethiopiërs. Zo bleef deze Derwisj Staat de enige onafhankelijke macht in Afrika gedurende de WO-I. In 1920 verviel het land alsnog aan de mogendheden van de Britten, Fransen en Italianen die het land in drieën verdeelden onder de namen: Frans-Somaliland, Italiaans-Somaliland en Brits-Somaliland.
In 1960 gingen het Britse deel en het Italiaanse deel uiteindelijk Somalië vormen en werd het land onafhankelijk.

VLAG VAN SOMALIË.

De huidige vlag is in gebruik sinds 2 oktober 1954.
De vlag is afgeleid van de vlag ven de Verenigde Naties om op deze wijze de VN te bedanken voor de hulp bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid.
De vijfpuntige witte ster op de blauwe achtergrond stelt de vijf gebieden voor waarin de bevolking leeft.

WAPEN VAN SOMALIË.

Het wapen van Somalië is in gebruik sinds 10 oktober 1956.
Het bestaat uit een gekroond wapenschild met daarin de vlag van het land. De dragers van het schild zij twee luipaarden welke met één poot op twee gekruiste speren staan en met de overige drie poten het wapen ondersteunen. In de kruising van de twee speren twee palmbladeren.
Om de speren een leeg wit lint, waarin doorgaans de motto van het land staat.


Zie vervolg: AFRIKA. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN ETC. (DEEL 9).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten