donderdag 14 januari 2016

AMERIKA (ZUID). LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 10)

LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (10)

EEN WERELDDEEL DAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.


LANDEN VAN ZUID-AMERIKA. (2)


COLOMBIA.

Colombia wordt begrenst door Panama, Caribische Zee, Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en de noordelijke Stille Oceaan.
het land heeft een oppervlakte van 1.141.784 km², waarvan 8,8% water. De hoofdstad is Bogota en de voertaal is Spaans.
Het land had reeds 16.400 jaar geleden een rijke beschaving met verschillende niveaus in de organisatie.
Deze bewoners waren jagers en nomadische landbouwers die de rivier- en de zeekusten bevolkten. De bevolking bestond uit zeven soorten indiaanse stammen.
In 1500 landde de eerste Spanjaarden onder Rodrigo de Bastidas op de Colombiaanse kust en ze stichtten rond 1525 en 1533 de nederzettingen Santa Maria en Cartagena van waaruit de kolonisatie van het land begon. In die tijd ontstond de mythe van 'El Dorado' de 'Gouden Stad'gelegen in het binnenland. De Spanjaarden gebruikten besmettelijke ziektes, slavernij en de religie om de lokale bevolking uit te moorden.
In 1717 voegde men de landen Panama, Venezuela, Ecuador en Colombia samen onder de naam; 'Onderkoninkrijk Nieuw-Grenada'. 
Tot 1810 was Colombia een kolonie van Spanje en een belangrijke leverancier van goud uit de mijnen. In dat jaar verklaarde Colombia zich onafhankelijk. Spaanse tropen heroverden het land weer na de Napoleontische Oorlogen. 

In 1819 werd het land echt onafhankelijk onder leiding van Simon Bolivar. Het land bestond toen nog uit de republiek Groot-Colombia. In 1830 werd Bolivar afgezet en viel de republiek uiteen.
Alleen Panama  bleef deel van Colombia tot 1903 en werd na militair ingrijpen van de VS voor de bouw van het kanaal onafhankelijk van Bolivia.

Tot op heden is de politieke situatie in het land onrustig. Militaire staatsgrepen, de strijd tegen linkse guerrillagroepen FARC en ELN en de opkomst van de cocaïne-maffia teisteren het burger leven.


VLAG VAN COLOMBIA. 

De vlag van Colombia werd aangenomen op 26 november 1861. Het veld bestaat uit drie banen, waarvan de bovenste baan de zelfde breedte heeft als de onderste twee samen.
De vlag heeft de kleuren geel-blauw en rood. De kleuren vinden hun oorsprong in 1810 toen de Venezolaanse generaal Mianda deze kleuren gebruikte in zijn  strijd tegen de Spanjaarden.
Het blauw staat symbool voor de Atlantische Oceaan, Het rood voor de Spaanse terreur en het geel de Nieuwe Wereld, de onafhankelijkheid van de Spaanse kolonies.
De vlaggen van Venezuela en Ecuador hebben de zelfde kleuren.

WAPEN VAN COLOMBIA.

In het onderste deel van het wapen schild staat de Stille Oceaan en de Caribische Zee afgebeeld gescheiden door Panama, wat vroeger een deel van Colombia was. In beide zeeën vaart een zeilschip. het geheel staat symbool voor de maritieme geschiedenis van het land.
In een wit deel in het midden staat de Frygische muts op een stuk afgebeeld, het symbool van de vrijheid. In het bovenste deel van het schild op een blauw veld staat in het midden een granaatappel afgebeeld, het symbool van Nieuw-Grenada, met aan iedere zijde een hoorn des overvloeds.
Aan beide zijden van het schild twee Colombiaanse vlaggen. het schild wordt gedekt door een Ansescondor met een olijftak in zijn snavel. Onder de condor op een geel lint het motto "Libertad y orden" ("Vrijhgeid en Orde").

ECUADOR.

Het land is gelegen in de noordwesten van Zuid-Amerika en grenst aan de Stille Oceaan, Colombia, en Peru.
Het land heeft een oppervlakte van 257.217 km², waarvan 8,8% water. De hoofdstad is Quito en de voertaal is Spaans.
De grootste stad van het land is de havenstad Guayaquil.
Reeds voor dat de Inca's zich na 1500 in het land vestigden was het al bewoond door verschillende indianenstammen, waarvan de meesten woonden in de hooglanden en langs de kust.
In 1534 veroverden de Spanjaarden het gebied onder leiding van Francisco Pizarro en slachten in een van de laatste gevechten tienduizenden Inca's af.
Op 10 augustus 1809 ontstond de eerste roep om onafhankelijkheid van Spanje en in 1822 versloegen de vrijheidsstrijders het Spaanse leger. het land sloot zich aan bij de Republiek Groot-Colombia van Simon Bolivar. In 1830 viel deze republiek uiteen en werd Ecuador een eigen onafhankelijke republiek.
In de 19e eeuw volgde de ene de politieke heersers zich in een snel tempo op en kwamen er verschillende dictatoriale regimes aan de macht. In de jaren tachtig van de vorige eeuw trachtte presidenten de corruptie in het land te bestrijden.
Van 1973 tot 1992 was het land lid van de OPEC. In 2010 werd wederom de noodtoestand afgekondigd in het land. Het land is opgedeeld in vier zones, De kust (Costa), de Andes (Sierra), het Amazonebekken (Oriente) en de Galápagoseilanden. De hoogste berg is een dode vulkaan de Chimborazo in de Andes met een hoogte van 6.310 meter.


VLAG VAN ECUADOR.

De vlag heeft de zelfde kleuren en banen als de vlag van Colombia met dit verschil dat in de vlag van Ecuador in het midden het wapen van het land staat afgebeeld.
In deze vlag hebben ook de kleuren de zelfde betekenis.




WAPEN VAN ECUADOR.

Het wapen in zijn huidige vorm is opgericht in 1900 op basis vaneen oudere versie uit 1845.
Het wapenschild wordt gedekt door de Andescondor. Op het schild staat de Guayas rivier afgebeeld aan de voet van de berg Chimborazo vulkaan.
Op de rivier het schip de Guayas wat werd gebouwd in 1841 te Guayaquil, en wat een van de eerste stoomschepen was varend op de kust van Zuid-Amerika.. Boven de berg een volle zon met op de band astrologische tekens.
Rond het schilde aan ieder zijde twee nationale vlaggen. Tussen de linker vlaggen een lauriertak symbool voor de overwinningen van de republiek en tussen te rechter vlaggen een palmtak een symbool van de martelaren van de strijd voor de onafhankelijkheid en vrijheid.
Onder het schild een faces, een bundel stokken en een bijl, het symbool voor de republikeinse waardigheid.

GALÁPAGOS EILANDEN.

De Galápagos eilanden zijn een archipel van eilanden gelegen in de Stille Oceaan voor de kust van Ecuador op 1000 kilometer van het vaste land.
De archipel heeft een land oppervlakte van 7880 km² en de hoofdstad is Puerto Baquerizo Moreno.
De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en geologisch gezien erg jong (enkele miljoenen jaren). Op 12 februari 1832 annexeerde Ecuador de eilanden. 
De archipel telt 13 eilanden met meer dan 10 km² aan oppervlakte en 115 kleinere eilanden. Hoogste punt is 1707 meter.

De Galápagos eilanden werden door een Dominicaanse bisschop Berlanga uit Panama in 1535 ontdekt en volgens zijn waarnemingen waren de eiland onbewoond. In de jaren vijftig deed Thor Heyerdahl de eilanden aan en deed 50 aardewerkvondsten.
In 1835 bezocht Charles Darwin de eilanden met het onderzoekschip de Beagle.
Sinds 1959 zijn de eilanden een nationaal park en sinds 1978 staan de eilanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1981 werd dit met een zeereservaat uitgebreid.




Op de eilanden komen de dieren voor als de zeeleguaan, de enorme landschidpadden, de galapagospinguïn en diverse vogelsoorten zoals de flamingo's en de galapagosbuizerd.. De zee biedt onderkomen aan dolfijnen, zeeleeuwen en walvissen.


VLAG VAN DE GALÁPAGOS EILANDEN.

De vlag is in gebruik genomen in 1961 toen het gebied nog een status als territorium had. In 1973 werd het gebied een provincie en kreeg de vlag status als provincie vlag.
Er wordt aangenomen dat deze vlag voor het eerst werd gehesen voor de San Christobal Republiek (Isla San Christobal) voordat de eilanden in 1973 een provincie werden van Ecuador.



WAPEN VAN DE GALÁPAGOS EILANDEN.

Het schild wordt in vieren gedeeld met in het midden de afbeelding van de Galápagos-schildpad. De verticale deler van het schild is de steel van een vlambouw welke uitsteekt boven de groene (zeewier) afdekking van het schild.
Linksboven een afbeelding van vulkanische bergen en een blauwe zee. Rechtsboven  het zeilschip 'Mercedes' zeilend naar de eilanden om er bezit van te nemen in 1832.
Linksonder de afbeelding van de hoorn des overvloeds en rechtsonder de kleuren van de vlag.
het wapen heeft aan de bovenzijde een blauwe afscheidingsband met 13 zilveren sterren welke de grootste eilanden van de archipel vertegenwoordigen. In de onderste helft van de grensband staat het jaartal 1832, het jaar dat de eilanden onder de controle kwamen van Ecuador.


GUAYANA.

Officieel de Coöperatieve republiek Guyana. het land ligt in de noorden van Zuid-Amerika en grenst aan Venezuela, Brazilië en Suriname.
Het land heeft een oppervlakte van 214.969 km², waarvan 8,4% water en de hoofdstad is Georgetown.
De naam komt uit het Indiaans 'Guiana' wat betekend; 'land van vele wateren'.
het land bestond in de 17e en 18e eeuw uit drie Nederlandse koloniën; Essequibo, Demarare en Berbice. Na de Napoleontische oorlogen werden de drie kolonies samengevoegd en bij het Congres van Wenen in 1815 overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk.
In 1831 kreeg het de naam Brits-Guyana.
Na de afschaffing van de slavernij kreeg het land te maken met veel immigranten uit India wat uiteindelijk leidde tot etnisch-culturele problemen.
Op 26 mei 1966 werd Guyana een onafhankelijke staat binnen het Britse gemenebest. In 1970 op 23 februari werd door het land de onafhankelijkheid uitgeroepen en de republiek Guyana.
Het land leeft hoofdzakelijk van de landbouw.
Guyana heeft meningsverschillen met Suriname over wat nu precies de grens tussen de twee landen is. Guyana gaat uit van het midden van de rivier de Corantijn en Suriname gaat uit van tot oever van de overzijde van de rivier.


VLAG VAN GUYANA.

De vlag van Guyana staat bekend als 'De Gouden Pijlpunt' en werd aangenomen op 26 mei 1966.
Vanuit de linkerzijde (de hijszijde) een gelijkbenige rode driehoek met zwarte rand die weer overgaat in een gele driehoek met witte rand tot de rechterzijde van de vlag. De overige driehoeken zijn groen.
De kleuren staan voor:
Groen staat voor de landbouw en de bossen;
Wit staat voor de rivieren en het water;
Goud-geel staat voor voor de hoop op een gouden toekomst en de rijkdom aan mineralen;
Zwart staat voor het doorzettingsvermogen;
Rood staat voor ijver, daadkracht en de bereidheid tot opoffering voor de natie.

WAPEN VAN GUYANA.

Het wapen werd op 25 februari 1966 door het parlement aangenomen.
Het schild wordt gedekt door een Europese heraldische helm met daarop een wrong en versieringen in het wit en lichtblauw. Hier boven op staat een hoofdtooi van de indianen. Het staat symbool voor de voor de diversiteit van de herkomst van de bevolking.
Op het wapenschild staat boven in een victoriawaterlelie, de nationale bloem, afgebeeld. Daaronder drie golvende blauwe lijnen welke symbool staan voor de drie belangrijkste rivieren en geheel onder in het schild de hoatzin een nationale vogel.
Het schild wordt gedragen door twee jaguars, waarvan de linker een pikhouweel vasthoudt en de andere een suikerrietstengel en een rijsttak. Dit staat voor de mijnbouw, de suiker industrie en de productie van rijst.

PARAGUAY.

De Republiek Paraguay is een land gelegen in centraal Zuid-Amerika.
Het land grenst aan Bolivia, Brazilië en Argentinië.
Het land dankt zijn naam aan de Paraguay rivier. In de taal van de indiaanse Guarani bewoners was dit 'Paragwaj' een verbinding tussen rivier en zee.
Paraguay heeft een oppervlakte van 406.752 km², waarvan 2,3% water De hoofdstad is Asuncion en de voertaal is Spaans en Guarani.
Het land bestaat uit 18 departementen.
De eerste Europeanen kwamen begin 16e eeuw in het land en stichten in 1537 Asuncion. De stad stond bekend om haar nachtleven en dat wat daarbij hoorde.
Op 14 mei 1811 werd het land een zelfstandige staat toen het zich bevrijde van de Spaanse heerser.
Het land kende de Drievoudige Allientieoorlog (1865-1870) waarin het 2/3 van haar mannelijke bevolking verloor. In de Chaca-oorlog werden grote economische gebieden op Bolivia veroverd.
Tussen 1954 en 1889 werd het land geregeerd door een dictator, Albert Stroessner. Na die periode kende het land vrije presidentsverkiezingen.
Het landschap is relatief vlak en het hoogste punt is de Cerro Peró met 842 meter.
De grootste rivieren zijn de Paraguay en de Paraná.

VLAG VAN PARAGUAY.

 De vlag van Paraguay werd aangenomen in 1842.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren rood-wit-blauw. In het midden van de witte baan staat het wapen van het land afgebeeld.
De kleuren zijn afgeleid van de Franse vlag en staan symbool voor de vrijheid.
Het rood staat voor patriottisme, de heldenmoed, gelijkheid en gerechtigheid. het wit staat voor puurheid, de unie en de vrede. het blauw staat voor de rust, liefde, kennis en vrijheid.

De vlag kende aan de keer zijde een ander embleem (zie rechts).
Uiteindelijk werden deze vervangen door aan beide zijden het nationale wapenschild te plaatsen.




WAPEN VAN PARAGUAY.

Het wapen van Paraguay is rond met een witte achtergrond. Het werd aangenomen in 1820.
In het midden staat een gele vijfpuntige ster afgebeeld met er omheen een palmtak een de linkerzijde en een olijftak aan de rechterzijde.
In een omlijnde cirkel daar omheen staat in de Spaans de naam van het land.
Ook het wapen heeft aan de achterzijde een afbeelding.
Hierop staat een leeuw symboliserend kracht met daarachter op een stok de Frygische muts (vrijheidsmuts) als symbool voor de vrijheid van het land. In een omlijnde cirkel daar omheen het motto; "Paz y Justicia" ('Vrede en recht").


Zie vervolg; AMERIKA (ZUID). LANDEN VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 11)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten