zondag 24 januari 2016

OCEANIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3).

EILANDEN IN DE 

STILLE OCEAAN. (3)

OCEANIË.



ONAFHANKELIJKE EILANDEN VAN OCEANIË. (2)

SOLOMONEILANDEN.

Men spreekt over de Solomoneilanden en over de Salomoneilanden.
De eilandengroep bestaat uit zes grote eilanden in twee rijen en bijna duizend kleine eilandjes. De eilandengroep heeft een oppervlakte van 28.896 km². De hoofdstad is Honaire en buiten de officiële taal Engels worden er nog 70 talen gesproken.
Ondanks dat de officiële taal Engels is, is het merendeel van de bevolking deze taal niet machtig. 
Buiten dat de bevolking leeft van de landbouw, bosbouw en de visserij zijn de eilanden ook nog rijk aan goud, nikkel, lood en zink.

De eerste bewoning van de eilanden dateert waarschijnlijk uit 30.000 jaar v.Chr. Later kolonisten rond 4000 jaar v.Chr. introduceerden onder andere de uitlegger-kano, een kano met één of meerdere drijvers aan de zijkant. Later werd door de Polynesiërs, het Lapitavolk, van de Bismarck Archipel het aardewerk ingevoerd.
Het was de Spanjaard Alvaro de Mendaña de Neira die in 1568 hier voet aan wal zette. Hij vertrok uit Peru op zoek naar het legendarische Ophir, het land waar Salomo volgens de bijbel het goud vandaan zou hebben gehaald. en gaf de eilanden hun huidige naam. In de 19e eeuw kwamen de eerste Europeanen voor de handel.
In 1893 werden de eilanden een Brits protectoraat, nadat ze zich eilanden toe eigende.
Tijden de WO-II werd hier vreselijk gevochten. In juli 1942 veroverden de Japanners het eiland Guadalcanal en strijd van zes maanden met de V.S. die meer dan 24.000 soldaten levens koste.
In 1976 kregen de eilanden zelfbestuur en werden op 7 juli 1978 onafhankelijk. In 1998 kreeg het land met een burgeroorlog van drie jaar te maken. In 2001 werd het land failliet verklaard.


VLAG VAN DE SOLOMONEILANDEN.

De vlag is van 7 juli 1978 in gebruik. Het veld wordt door een diagonale gele banen in tweeën gedeeld. Het linker bovendeel is blauw en heeft vijf witte sterren. Het rechter onderste deel is groen.
De vijf sterren staan voor de vijf eilandgroepen. het blauw staat symbool voor de Stille Oceaan en het groen voor het land.
De gele streep staat symbool voor een zonnestraal.

WAPEN VAN DE SOLOMONEILANDEN.

Het onderste gouden deel van het schild wordt door een groen andreaskruis in vieren gedeeld. Op het kruis zijn zilveren speren afgebeeld. In het midden van het kruis is een traditioneel bruin schild afgebeeld met een een handboog en pijlen. In het linker en rechter deel van het val staat een bruine schildpad weergegeven.
Boven het gouden vak is een brede blauwe baan en zijn twee vliegende fregatvogels en een arend afgebeeld.
Het schild wordt gedekt met een heraldische helm met boven op de
zilver-blauwe dekkleden en wrong de afbeelding van een traditioneel schip met daarboven de zon.
Het schild wordt gedragen door links een zeekrokodil en rechts een haai.
Het geheel staat op een verbeelding van de fregatvogel met daaronder een lint met met de spreuk; "To-lead-is-To-Serve".
De arend staat symbool voor het grootste eiland van de groep, Malaita. De pijl en boog staan voor het Central District. De schildpad staat voor het Western District en de fregatvogel voor het Eastern District.

SAMOA.

Officieel de Onafhankelijke Staat Samoa. In het Samoaans: Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Sàmoa.
Het is een republiek in Polynesië.
Samoa werd op 1 januari 1962 onafhankelijk van Nieuw-Zeeland.
De eilanden groep heeft een oppervlakte van 2.842 km², waarvan 0,3% water.
De hoofdstad is Apla en de voertaal is Engels en Samoaans.
Samoa werd in 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen. De Franse ontdekkingsreiziger Bougainville bezocht de archipel in 1768 en gaf deze de naam 'îles du Navigateur' (Schipperseilanden). Pas na 1830 kregen de westerlingen belangstelling voor Samoa. De Amerikanen sloten in 1839 als eerste een handelsakkoord met de bewoners. Hierna volgden de Duitsers en de Britten. Alle drie de mogendheden eisten de eilanden op. Tijdens de burgeroorlog tussen 1886 en 1894 steunden de Duitsers de tegenpartij van de zittende regering en raakten ook de V.S. en de Britten betrokken bij het conflict. Bij het Verdrag van Berlijn in 1899  werden de eilanden verdeeld tussen de drie mogendheden. Bij het uitbreken van de WO-I vielen troepen uit Nieuw-Zeeland de archipel binnen. Na het Verdrag van Versailles werd Samoa een Brits mandaat. Na de WO-II bestuurde Nieuw-Zeeland de archipel maar hier was de lokale bevolking op tegen en pleegde stil verzet. Er werd een proces ingezet tot verzelfstandiging van de archipel en dit werd officieel op 1 januari 1962.
In 1997 werd de landsnaam veranderd van West-Samoa naar Samoa en Amerikaans-Samoa.


VLAG VAN SAMOA.

De vlag van Samoa is sinds 24 februari 1949 in gebruik.
De vlag heeft een rood veld met linksboven een donkerblauw kanton met daarin de sterren van het Zuiderkruis in het wit.
het rood staat voor dapperheid, wit staat voor zuiverheid en blauw voor de vrijheid.
De sterren van het Zuiderkruis vinden hun oorsprong in de vlag van Nieuw-Zeeland.

WAPEN VAN SAMOA.

Centraal in het wapen staat het wapenschild met onderin op een blauwveld het sterrenbeeld Zuiderkruis. Op de zilveren veld bovenin  zijn groen-witte golven afgebeeld met daartussen een palmboom met gouden kokosnoten.
Achter het schild rode cirkels met radialen erin. Aan beide zijden een olijventwijg en bovenin het christelijke kruis.
Onder het schild een lint met de tekst in het Samoaans: "Fa'avae i le atua samoa" ("God is het fundament van Samoa").

De palmboom en de groene golven staan voor de ligging van Samo in de Stille Oceaan. De rode cirkel en radialen staan voor lengte- en breedtegraden. het kruis staat voor het christelijk geloof op de eilanden en de christelijke tradities van het land. het Zuiderkruis geeft de ligging aan op het zuidelijke halfrond.

TONGA.

Officieel het Koninkrijk Tonga. Het is een eilanden groep in Polynesië.
De archipel bestaat uit 177 eilanden beslaat 700.000 km² van de Stille Oceaan. Van deze eilanden zijn er 36 permanet bewoond.
Het landoppervlak is 747 km², waarvan 4,2% water. De hoofdstad is Nuku'alofa en de voertaal in Tongaans en Engels.
De archipel is opgedeeld in drie groepen: van noord naar zuid; Vava'u, Ha'apai en Tongatatu.
De oorspronkelijke bevolking kwam reeds 6000 jaar geleden met de grote Lapitamigratie naar deze eilanden en zeilden tussen de eilanden en voerden er oorlog mee.
In de 12e eeuw waren de Toganen bekend in de gehele regio en men sprak over het Tongaanse Rijk. het waren de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willen Corneliszoon Schouten en Jacob le Maire die in 1616 voet aan wal zetten op Niutoputapu een van de noordelijke eilanden. Abel Tasman deed Ha'apai aan in 1643 en van 1773 tot 1777 deed James Cook de eilanden aan.
Tonga werd samengevoegd tot een Polynesische koninkrijk door een jonge krijger die werd uitgeroepen tot koning. In 1875 verklaarde hij Tonga tot een constitutioneel koninkrijk.
In 1970 werd Tonga lid van de Commonwealth of Nations en in 1999 van de V.N.


VLAG VAN TONGA.

De vlag van Tonga werd op 4 november 1875 aangenomen.
De vlag heeft een rood veld met linksboven een wit kanton met daarin een gelijkbenig rood kruis.
het rode kruis staat symbool voor het christendom en het wit er om heen voor de zuiverheid. Het overige rood staat symbool voor het bloed van Christus tijdens de kruisiging.

WAPEN VAN TONGA.

Het wapen van Tonga stamt uit 1862.
Centraal in het wapen een witte ster met een rood kruis wat ook voorkomt in de vlag van Tonga en de zelfde betekenis heeft.
Linksboven in het schild op een gouden vlak de drie witte sterren welke symbool staan voor de drie eilanden groepen. 
Rechtsboven op een rood veld de koningskroon. Linksonder op een blauwveld een witte duif met een mirtetwijg in zijn snavel, wat symbool staat voor vrede, eenheid en het christelijk geloof. Rechtsonder op een gouden achtergrond drie gekruiste zwaarden welke symbool staan voor de drie koningshuizen.
Het schild wordt gedekt met een koningskroon tussen twee groene twijgen. Aan beide zijden van het schild de vlag van Tonga.
Onder het wapen op een lint een tekst in het Tongaans; "Ko e 'Otua mo Tonga ko hoku Tofi'a" ("God en Tonga zijn mijn erfenis").

TUVALU.

Tuvalu, werd tot 1 oktober 1978 de Ellice-eilanden genoemd en is gelegen in de Polynesische archipel van de Stille Oceaan.
Tuvalu heeft een oppervlakte van 26 km².
De hoofdstad is Funafuti en de voertaal is Tuvaluaans en Engels.

Tuvalu werd al tweeduizend jaar bewoond door de Polynesiërs eer de Spanjaarden onder leiding van Álvaro de Mendaña de Neira er in 1568 voet aan wal zetten. Hoewel zij er geen nederzettingen bouwden werden de eilanden veel bezocht door walvisjagers en slavenhandelaren.
In 1892 gingen de eilanden deel uitmaken van het Britse protectoraat van de Gilbert- en Ellice-eilanden. In 1915 werd het een kolonie.
Tuvalu bestaat uit negen atollen, waarvan er drie slechts uit een eiland bestaan, de andere zes bestaan uit meerdere eilandjes. In totaal komt het geheel op 113 eilandjes.
Op 1 oktober 1978 werd op Tuvalu de onafhankelijkheid uitgeroepen.


VLAG VAN TUVALU.

De huidige vlag van Tuvalu bestaat uit een blauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag.
Op het blauwe veld staan de negen belangrijkste eilanden afgebeeld als negen gele sterren.
De gele sterren geven tevens de geografische ligging van de eilanden weer in de Stille Oceaan. 

In 1995 koos Tuvalu een andere vlag om de afkeer van het Gemenebest te tonen. Men behield de sterren uit de oude vlag, het lichtblauwe veld kreeg boven en onder een brede rode baan die werd gescheiden van het blauw door een smalle witte baan. De plaats van de Britse vlag werd vervangen door een witte driehoek met daarin het wapen van het land.
Nadat in 1997 een nieuwe regering aan de macht kwam viel men weer terug op de oude, nu de huidige vlag.

WAPEN VAN TUVALU.

Het schild heeft een bede gouden rand welke is gedecoreerd met acht mosselen en acht banenenplantbladeren. Deze verwijzen naar de acht atollen. Tuvala betekend in de eigen taal "acht eilanden".
Centraal op het schild staat een traditioneel gemeenschapshuis (maneapa) onder een blauwe hemel op een groene grond met daarvoor gestileerde golven van de oceaan in blauw en goud.
Onder het schild op een lint de tekst in het Tuvaluaans; "Tuvalu Mo Te Atua" ("Tuvalu voor de Almachtige").




VANUATU.

Officieel de Republiek Vanuatu. het is een onafhankelijk land in Oceanië en stond voorheen bekend onder de naam Nieuwe Hebriden.
Het land heeft een oppervlakte van 12.189 km².
De hoofdstad is Port Vila en de voertaal is Engels, Frans en Bislama.
Vanuatu bestaat uit een archipel van 83 eilanden, welke zijn onderverdeeld in zes provincies.

De eerste sporen van bewoning dateren uit 2000 v.Chr. De eerste kennismaking met Europeanen wordt toegeschreven aan de Portugese zeevaarder Pedro Fernandes de Queirós in 1606.
Pas in 1768 keerden de Europeanen er terug, toen de Franse zeevaarder Louis Antoine de Bougainville de eilanden herontdekte. Het James Cook die in 1774 de eilanden de naam gaf Nieuwe Hebriden. 
Vanuata kwam rond 1825 pas weer in beeld bij de ontdekking van sandelhout op het eiland Erromango. Dit leidde tot een botsing tussen de geïmmigreerde Polynesische arbeiders en de inheemse Melanesiërs in 1830. Tussen 1863 en 1906 zijn uit het gehele gebied ongeveer 40.000 dwangarbeiders naar Queensland in Australië verscheept om daar op de suikerriet en katoen plantages te werken en nog eens 10.000 zijn zo naar de nikkelmijnen op Nieuw Caledonië verscheept.
De Engelsen noemden dit "blackbirding". Toen de katoen markt instortte ging men over op cacao, bananen en kokosnoten. Buiten dat er Britse kolonisten zich op de eilanden hadden gevestigd steeg het aantal Franse kolonisten dat er ook aankwam zo sterk dat zowel het Verenigd  Koninkrijk als Frankrijk besloten de eilanden te annexeren. In 1906 werden de eilanden een Brits-Frans condominium. In de jaren zestig ontstond de vraag vanuit de bevolking naar onafhankelijkheid en na democratische verkiezingen werd Vanuatu op 30 juli 1980 onafhankelijk.


VLAG VAN VANUATU.

De vlag van Vanuatu werd aangenomen op 13 februari 1980, ruim vijf maanden voordat het eilandgebied onafhankelijk werd.
De vlag wordt horizontaal in tweeën gedeeld door een rode en groene baan die van links uit in door een zwart-gele baan van elkaar gescheiden worden, waardoor een zwarte driehoek ontstaat met daarin een inheems symbool.


De vier kleuren hebben een symbolische betekenis: groen staat voor de rijkdommen op de eilanden, rood staat voor het bloed van de mensen en wilde zwijnen, zwart staat voor het volk en geel voor de zonneschijn. Het inheemse symbool de staart van een wildzwijn, in Vanuatu een teken van welzijn.
In de krul van de staart twee takken van de inheemse varen, de namele, een symbool van vrede.
De gele Y-vorm moet ook het zwart benadrukken en het licht van het evangelie boven de eilanden in de Stille Oceaan symboliseren.


WAPEN VAN VANUATU.

Het wapen toont een inheemse strijder met in zijn hand een speer.
De persoon draagt een rode lendendoek om zijn middel en een gouden tulband in zijn haar. 
Achter de persoon zijn twee gekruiste bladeren van de palmvaren en een hoektand van een everzwijn afgebeeld. De palmvaren is een vredes symbool en de tand van het zwijn een teken van rijkdom.
De persoon staat op een stuk land met daaronder op een goud lint de tekst;
"Long God Yumi Stanap" ("In god staan we samen").




          Zie vervolg: OCEANIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten