donderdag 28 september 2017

SRI LANKA RONDREIS. ELIYA / HAPUTALE - TISSAMAHARAMA. DAG 10

SRI LANKA 

HET EILAND VAN SPECERIJEN,

 THEE EN OLIFANTEN. (10)

ELIYA / HAPUTALE - TISSANAHARAMA. 15-09-2017




Na het ontbijt en de koffers in de bus te hebben geladen, verlieten we het oude koloniale Hotel Bandarawela, wat voor één overnachting goed was, maar zeker niet langer. We vervolgen onze weg via een prachtige route, van 146 kilometers, en met mooi zonnig weer.
Onderweg maakten we een stop bij de Rawana watervallen, algemeen bekend als Ravanna Ella is een van de populairste bezienswaardigheden in het landschap van Sri Lanka. Deze waterval heeft een hoogte van 25 meter en heeft een verval in verschillende fases.
De watervallen vormen onderdeel van het Ravana Ella Wilflife Sanctuary.


DE LEGENDE.

De waterval is vernoemd naar de legendarische koning Ravana, die verbonden is met de beroemde Indiase epische, de Ramayana.
Volgens de legende wordt verteld, dat Ravana, die destijds koning van Sri Lanka was, de prinses Sita ontvoerd had en haar in de grotten achter de waterval had verborgen, nu gewoon bekend als de Ravana Ella Cave, gelegen op 1.370 meter boven de zeespiegel. Voor de rede van de ontvoering wordt gezegd dat het wraak was voor het doden van zijn zus door Rama, de echtgenoot van Sita en zijn broer Laxmana. Destiojds was de grot omringt door dichte bossen en lag in het midden van de wildernis. Men gelooft dat de koning Rama vanuit een zwembad gevormd door de waterval, een ravanahtha, een oud gebogen snaarinstrument, bespeelde.

Handelaren probeerden hier allerlei stukken soorten gesteente aan de toeristen te slijten. 
Het waren brokken gekleurd bergkristal, waar de slijpers niets meer van konden maken.



Tijdens deze rit zagen we voor het eerst de bebouwde rijstvelden met de rijpende halmen.
Sri Lanka had in het begin van dit jaar te kampen gehad met een langdurige droogte, waardoor veel rijstoogsten waren mislukt, iets wat voor een rijst exporterend land een ware ramp betekend.
Veel rijstvelden lagen er nog verdroogd bij.



Tussen de plaats Tanamalwila en Luniganwehera maakten we een stop bij het Lunuganwehera Reservoir, waarin regenwater wordt opgeslagen.
Ook hier was het duidelijk merkbaar dat het land met een extreme droogte te maken heeft gehad. 
Het is een geliefde plaats voor de lokale bevolking voor een picknick met een met een houtvuurtje waar op gekookt wordt.








Na deze stop reden naar het Chandrika Hotel in Tissamaharama.
Na de lunch splitste de groep zich weer in tweeën, waarbij de ene helft in de omgeving op stap ging en de andere helft een safari ging maken in het Yala National Park.


Het Chandrika Hotel is een soort bungalow hotel, waarbij groepjes kamers naast elkaar liggen, met hun waranda aan de tuinzijde en de ingang aan de achterkant.
Zij die niet meegingen op safari genoten die middag van de rust en het verkoelende water van het zwembad.

Het was voor de groep vrij lang wachten eer we de sleutel van de kamer kregen, daar de vorige gasten te laat terug waren gekomen van de safari, hun bagage nog moesten ophalen en het daarna schoonmaken van de kamers.
In de fraai met veel groen aangelegde tuin rond de bungalows en het zwembad stonden prachtige palmbomen met vruchten en bomen met kleine mango's, welke door het hotel personeel werden geplukt om salade van te maken.
We zouden ook hier maar één nacht verblijven.



AFRIKAANSE TULPENBOOM.

De Afrikaanse Tulpenboom, de Spathodea campanulata, in het Engels FountainTree zagen we veel in het landschap. De oorsprong van deze boom ligt dan ook duidelijk in Afrika.
De boom heeft oneven geveerde bladeren en trossen oranje-rode bloemen van 20 centimeter doorsnede.








De bloemen die een lengte van 12 centimeter kunnen bereiken hebben niets uit te staan met de ons zo bekende tulpenbollen, maar het is de vorm van de bloem die op aan een rode parkiettulp doet denken.

PAPAYA.

De papaya, Carica papaya, is een plant uit de Caricaceae familie en komt oorspronkelijk uit Midden Amerika, maar nu ook in Azië en Midden- en Zuid Afrika.
De papaya groet zowel aan een boom als een forse struik.
het wordt ook wel de boommeloen genoemd.
De vrucht is rond tot ovaalvormig en kan een lengte bereiken van ruim 20 centimeter. grote vruchten kunnen een gewicht hebben van zes kilo. De schil is glad en dun.
De rijpe zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees en ruikt enigszins naar abrikozen.
Het vruchtvlees bevat geen zuren met als gevolg de zeer zoete smaak.







In het midden van de vrucht bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met zwarte pitjes, die niet gegeten kunnen worden. In sommige landen worden deze gedroogd en worden gebruikt als 'peper' bij bepaalde gerechten.
Voor het eten van deze vrucht moet deze eerst schillen, daarna in parten snijden en de zaadjes uit de holte verwijderen. De schoongemaakte stukken in kleine partjes snijden en daarover eventueel, naar ieders persoonlijke smaak, enige druppels limoen op doen.
Tip: De papaya niet in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten op een koel plaats bewaren en kunnen op kamertemperatuur narijpen.

Jonge bladeren van de papaya worden in Aziatische landen als gekookte groente bereidt.
Eet smakelijk !


Zie vervolg: SRI LANKA RONDREIS. TISSIMAHARAMA - GALLE - BERUWELA. DAG 11. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten