maandag 23 oktober 2017

HM.'MEDUSA'; STRIJD OM STRAAT VAN SHIMONOSEKI.



De stad Shimonoseki en de gelijknamige zeestraat liggen ten zuiden van het grootste eiland van Japan, Honshu en ligt in het prefectuur Yamaguchi.
Straat van Shimonoseki ligt tussen de eilanden Honsch en Kyushu.


TERUG IN DE TIJD.

Na enkele incidenten in het Japanse keizerrijk tussen buitenlanders en lokale bevolking, werd op 5 juni 1863 door de keizer besloten dat op 25 juni alle vreemdelingen het land uitgezet moesten zijn. De daimyo van Chossjoe had maatregelen genomen de Straat van Shimonoseki af te sluiten voor buitenlandse schepen, door kustbatterijen te installeren en oorlogschepen in de Straat te stationeren.

 (Stoomkorvet 'Medusa' 1854-1866.)

Het stoomkorvet 'Medusa' was op 9 juli van uit Dejima, een klein kunstmatig waaiervormig eilandje van nog geen anderhalve hectare in de de haven van Nagasaki, wat van 1641 tot 1859 een Nederlandse handelspost was, onder weg naar de haven van Yokohama.
Twee dagen na vertrek werd het schip ter hoogte van de stad Shomonoseki onder vuur genomen door acht batterijen en twee oorlogschepen.
De 'Medusa' beantwoorde dit vuur, waarbij de twee oorlogsschepen werden beschadigd.
Het aantal gesneuvelden aan boord van de 'Medusa' bedroeg vier matrozen, maar de kapitein-luitenant ter zee Jonkheer F. de Casembroot, slaagde erin het schip in anderhalf uur door de Straat te navigeren.

(Het geallieerd eskader.)

In 1864 werd besloten de Straat van Shimonoseki met geweld te openen door een geallieerd eskader onder vice-admiraal Sir Augustus L.Kuper.
In dit eskader bevonden zich vier Nederlandse schepen, onder commando van kapitein-luitenant ter zee J.E. de Man, en voorts negen Engelse, drie Franse schepen en een Amerikaans schip.
Op 5 en 6 september werden de kustbatterijen onder vuur genomen, tot zwijgen gebracht. 



(Franse troepen op de overmeesterde batterijen.)

OP 6 september werd er een landing uitgevoerd en werden de mortieren en kanonnen veroverd en onbruikbaar gemaakt.
Op 16 september werd er een voorlopig verdrag gesloten, waarbij werd bepaald dat de oevers van de Straat van Shimonoseki niet meer versterkt mochten worden en er een vrij doorvaart voor de scheepvaart zou zijn. Verder werd er bepaald dat Japan een schadeloosstelling moest betalen.    




(Het HM. 'MEDUSA' doorbreekt de blokkade.)

Op 22 oktober 1864, met het sluiten van de Shimonoseki-conventie werd een schadeloosstelling bepaald van $3.000.000, waarvan Nederland $767.500 toegezegd kreeg.
Bij Koninklijk Besluit van 12 februari 1865 schonk koning Willem III aan de drie schepen een vlag en vlaggedoek en aan de 'Medusa' een zijden vlag. Aan één zijde van de vlag stond in de witte baan het woord Shimonoseki vermeld, aan de andere zijde de datum van het gevecht.

HEDEN.



Alles wat herinnert aan deze strijd om een vrije doorgang van de Straat van Shimonoseki, zijn de kanonnen op een nieuwe affuiten geplaatst aan de over van deze zeestraat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten